Freelance opdrachten vinden

Op 3lance vind je freelance opdrachten direct bij opdrachtgevers, zonder kosten. Maar wij helpen freelancers graag verder met het vinden van freelance opdrachten. Daarom geven wij inzicht in ‘alle websites’ waar je als freelancer werk kunt vinden.

Wij zetten hier de belangrijkste websites voor freelancers in Nederland op een rij en vertellen hoe deze werken en waar je op moet letten om opdrachten te vinden en te verkrijgen.

In dit overzicht vind je freelance platforms, freelance pools van werkgevers, inhuurmarktplaatsen en werken-bij sites met freelance opdrachten.

Freelance platforms

Freelance platforms of marktplaatsen zijn websites waarop freelancers en opdrachten / opdrachtgevers samengebracht worden. Freelancers kunnen een profiel aanmaken en offerte uitbrengen op opdrachten. Opdrachtgevers plaatsen een opdracht of gaan actief op zoek naar een freelancer.

Freelancers in Nederland hebben de keuze uit heel veel marktplaatsen, internationaal en nationaal. Dit zijn de belangrijkste algemene freelance marktplaatsen in Nederland:

3lance.nl

Freelance opdrachten vinden op 3lance
Freelance opdrachten vinden op 3lance

3lance.nl verzamelt freelance opdrachten direct van werkgevers. Zonder account en / of betaling kun je freelance opdrachten vinden en daarop direct reageren bij de opdrachtgever. Je vindt hier geen bemiddelaars of intermediairs.

Freelance.nl

Het grootste freelance platform van Nederland, zeggen ze zelf. Op freelance.nl worden redelijk veel kleinere opdrachten (gigs) door mkb bedrijven uitgezet, maar je kunt er ook diverse vacatures voor langdurige interim opdrachten vinden. Die laatste zijn echter heel vaak geplaatst door intermediairs en kun je vaak ook elders vinden direct bij de opdrachtgever.

Als freelancer kun je met een gratis account beperkt opdrachten vinden, bekijken en daarop reageren. Met een gratis account kun je pas na 72 uur op een opdracht reageren en op een beperkt aantal opdrachten. Een freelance.nl PRO account kost je 90 euro per jaar.

Ongeveer 90% van de opdrachten op freelance.nl zijn geplaatst door intermediairs. 10% van de freelance opdrachten komt direct van de opdrachtgever zelf.


Freelancer.nl

Het nummer 1 platform van Nederland, zeggen ze natuurlijk zelf. Freelancer.nl heeft vooral kleinere freelance opdrachten in de digitale marketing hoek bij kleine ondernemers. Content, teksten schrijven, adwords campagnes inrichten, een website bouwen of designen. En soms een boekhouder.

Het aantal opdrachten lijkt in eerste instantie veel, maar wanneer je de optie ‘alleen open opdrachten’ aanvinkt blijft er redelijk weinig over.

Intermediairs lijken niet veel aanwezig te zijn op freelancer.nl

Reageren op opdrachten is niet mogelijk zonder betaling. Wil je reageren op freelance opdrachten dan moet je een abonnement van minimaal 50 euro per maand afnemen, voor minimaal 3 maanden.

Vraag je je af wat de ervaringen zijn met freelancer.nl via Google dan kom je een nogal wisselend beeld tegen met redelijk veel negatieve ervaringen en twijfels over de echtheid van opdrachten.


Hoofdkraan

Hoofdkraan biedt redelijk veel opdrachten. Klussen voor fotografen, geboortekaartjes maken, apps ontwikkelen en diverse design en development. Maar ook aanvragen om businessplannen te schrijven.

Tussen de opdrachten zie je geen opdrachten van bemiddelaars terug, ze lijken direct van opdrachtgevers te komen.

Zonder betaald abonnement kun je niet reageren op freelance klussen. Om beperkt op opdrachten te reageren dien je een jaarabonnement af te nemen voor 300 euro. Onbeperkt reageren op de opdrachten kost je 840 euro voor een jaar.

Ervaringen met Hoofdkraan lijken algemeen positief. Negatieve ervaringen richten zich met name op de hoeveelheid freelancers versus opdrachten, de concurrentie is groot en dat leidt tot de noodzaak om heel snel te reageren en strijd om het laagste uurtarief.


Planet Interim

Planet Interim richt zich op hoger opgeleide interim professionals voor inhuur op opdrachten. Op Planet Interim vind je redelijk veel opdrachten voor professionals op HBO / WO. De opdrachten zijn direct op het platform geplaatst en worden verzameld van externe websites.

Zoektochten naar interim opdrachten leveren bijna alleen maar intermediairs en detacheerders op. Opdrachten direct bij bedrijven / opdrachtgevers lijken weinig aanwezig.

Met een gratis account kun je wel opdrachten die direct op het platform geplaatst zijn bekijken, maar niet zien wie de opdrachtgever is. Mocht er een plaatsing plaatsvinden op een interim opdracht via Planet Interim dan betaal je de eerste 3 maanden van de opdracht 200 euro per maand aan Planet Interim als bemiddelingsfee. Met een betaald account van 15 euro per maand betaal je deze bemiddelingsfee niet.


Jellow

Jellow heeft een wat andere insteek dan de andere freelance platforms. Op Jellow kun je niet echt naar opdrachten zoeken, er zijn niet zoveel opdrachten op het platform te vinden.  

Op Jellow moet je je uitgebreid inschrijven en vervolgens kun je benaderd worden door opdrachtgevers of uitgenodigd worden om op een opdracht te reageren.

Je kunt een opdracht meestal dus alleen zien als je tot de doelgroep van de opdrachtgever behoort. Dat betekent dat je niet direct freelance opdrachten kan vinden, maar rustig moet afwachten.

Ervaringen met Jellow spreken hier soms negatief over (“nooit een opdracht”), maar er zijn ook mensen die melden dat het voor hen goed werkt en ze via Jellow opdrachten verkregen hebben.

Reeds vervulde opdrachten op Jellow laten een breed beeld van opdrachtgevers en freelance functies zien. Zo’n 45 freelance opdrachten in een maand met o.a. als expertise management / advies, bedrijfsjuristen, ontwerpers, IT’ers en administratieve functies. Bij grotere en kleinere organisaties.

Soms staan daar opdrachten tussen die ook elders te vinden zijn, maar het merendeel lijkt redelijk uniek te zijn.

Bemiddelingsbureaus / intermediairs zie je weinig terug. Jellow is gratis voor freelancers. Er is ook geen sprake van een bemiddelingsfee wanneer je via het platform geplaatst wordt.


Upwork

Upwork is een Amerikaanse marktplaats waarop freelance opdrachten en freelancers samengebracht worden. De opdrachten op Upwork zijn met name de kleinere (digital) klussen of ‘gigs’ die op afstand uitgevoerd kunnen worden. In maart 2020 heeft Upwork de ambitie uitgesproken zich meer op langdurige / grotere projecten te willen gaan richten.

Upwork heeft veel internationale opdrachten. Door het internationale karakter concurreer je als freelancer met freelancers die makkelijker lagere tarieven bieden, waardoor het uurtarief op Upwork een redelijke ‘race to the bottom’ is.

Voor werk dat je verkrijgt via Upwork betaal je als freelancer een fee aan Upwork die 5% – 20% van de omzet bedraagt.


Twago

Twago is ook een ‘gig’ platform. Het Duitse Twago richt zich het samenbrengen van freelancer en opdrachtgevers voor digital freelance opdrachten. Door de internationale expansie van Twago zie je vaker opdrachten van Nederlandse opdrachtgevers voorbij komen, zoals bijvoorbeeld van Philips en Unilever.

Als freelancer kun je Twago zonder betaling beperkt gebruiken. Je betaalt dan een bij verkrijgen van een opdracht 10% bemiddelingsfee over je gedeclareerde uren. Voor bijna 1200 euro voor een jaar kun je onbeperkt van alle mogelijkheden gebruik maken en op opdrachten reageren. Je betaalt dan nog een fee van 7% van je gegenereerde omzet via Twago.


Toptal

Het van Amerikaanse origine Toptal is niet echt een platform, maar meer een online bemiddelingsbureau voor freelancers. Het bedrijf richt zich naar eigen zeggen op de toppers onder freelance software developers, designers, finance experts, product managers en project managers.

Als freelancer kun je je inschrijven, maar word je vervolgens uitgebreid gescreened en getest voordat je toegelaten wordt tot het Toptal netwerk. Ben je toegelaten dan kun je reageren op opdrachten die je via Toptal krijgt. Je vind hier dus niet direct freelance opdrachten waarop je kunt reageren, maar sluit je aan bij Toptal als freelancer.

Toptal bemiddelt ook steeds vaker freelancers voor opdrachten op de Nederlandse markt, maar richt zich van origine op internationale projecten die op afstand gedaan kunnen worden.

Je betaalt als freelancer geen inschrijf- of abonnementskosten. Toptal betaal je wel indirect doordat Toptal als bemiddelaar de opdrachtgever meer laat betalen dan jij als freelancer ontvangt. Bij Toptal gaat dat om 5% – 15% van het uur- of projecttarief.

Freelance opdrachten op werken-bij sites

Gek genoeg zijn er niet zoveel werkgevers die freelance opdrachten op de eigen werken-bij site plaatsen. Het is dé plek waar je zou verwachten vacatures voor opdrachten te vinden. Deze grote werkgevers publiceren opdrachten wel gewoon op de recruitmentsite en je kunt er gewoon op solliciteren alsof het een vaste baan betreft.

Achmea

Achmea (Centraal Beheer, Interpolis, Zilveren Kruis, FBTO) werft freelancers via de normale werken-bij site. Tussen de vacatures vind je de interim opdrachten door te filteren op Interim Dienstverband. Er worden zo’n 5 opdrachten per maand geplaatst, vooral op het gebied van recruitment, marketing en e-commerce.

Freelance opdrachten van Achmea vind je op 3lance.

Nationale Nederlanden

Interim opdrachten bij Nationale Nederlanden vind je door op de werken-bij site nn-careers.com de vacatures te filteren op contract type ‘interim’. Maandelijks worden er zo’n 3 nieuwe freelance opdrachten gepubliceerd.

Freelance opdrachten van Nationale Nederlanden vind je op 3lance.

ING

ING publiceert interim opdrachten op de werken-bij site ing.jobs. Om de freelance opdrachten te vinden filter je vacatures op contractvorm ‘tijdelijk werk’. Niet alle vacatures zijn geschikt voor zzp’ers, tijdelijke dienstverbanden worden hier ook gepubliceerd, maar in de titel wordt meestal duidelijk gemaakt of ze op zoek zijn naar een freelancer (contractor).

Freelance opdrachten van ING vind je op 3lance.

T-mobile

Freelance opdrachten bij T-mobile worden gepubliceerd op een aparte sectie van de werken-bij site. Soms worden freelance vacatures tussen de gewone vacatures gepubliceerd en zijn ze niet zichtbaar op de interim pagina. Het loont dus de moeite om naast de interim pagina’s ook de gewone vacatures in de gaten te houden.

Freelance opdrachten van T-Mobile vind je op 3lance.

Freelance pools werkgevers

Diverse grote(re) bedrijven en organisaties zetten specifiek voor hun interim opdrachten een platform in waarop opdrachten voor zzp’ers geplaatst worden, vaak freelance of interim pools genoemd.

Hieronder vind je de belangrijkste freelance pools van werkgevers in Nederland.

Philips freelance platform

Philips zet veel opdrachten uit via hun freelance pool op philips.talent-pool.com. Er worden gemiddeld zo’n 5 opdrachten per week geplaatst in verschillende vakgebieden, zoals HR, design, product management, marketing en development. Je kunt de opdrachten bekijken zonder registratie, maar wanneer je registreert als freelancer krijg je passende opdrachten direct via de mail en heb je de kans ook zelf benaderd te worden voor een passende opdracht.

Voor Signify, voorheen Philips Lighting, is een apart freelance platform, met dezelfde opzet, te vinden op freelancer.signify.com. Tot op heden worden daar echter nog geen projecten geplaatst.

De Philips freelance pool wordt beheerd door Twago. Twago ontvangt een percentage bemiddelingsfee over werk dat uitgevoerd wordt via het platform.

Freelance opdrachten van Philips vind je op 3lance.

Unilever freelancer platform

Unilever Benelux onderhoudt ook contact met de flexibele schil van freelancers via een talent pool op unileverfreelancers.talent-pool.com. Tot nu toe worden daar ongeveer 5 opdrachten per maand op gepubliceerd in de categorieën analyse, build, create, develop en research & development.

Je kunt de projecten bekijken zonder registratie. Om op opdrachten te kunnen registreren (en alerts te ontvangen) en gevonden te kunnen worden door Unilever zelf schrijf je je in als freelancer en maak je een profiel aan. 

De Unilever freelance pool wordt beheerd door Twago. Twago ontvangt een percentage bemiddelingsfee over werk dat uitgevoerd wordt via het platform.

Freelance opdrachten van Unilever vind je op 3lance.

FrieslandCampina interim Pool

Interim opdrachten bij FrieslandCampina verlopen via de interim pool, beheerd door bemiddelaar Hays.

Op de website zijn 1-2 opdrachten per maand te vinden. Om te reageren op opdrachten moet je een profiel aanmaken.

Het is onbekend hoeveel Hays aan de bemiddeling verdient.

Freelance opdrachten van FrieslandCampina vind je op 3lance.

Ahold Delhaize interim pool

De interim pool van Ahold Delhaize is een ‘gewone’ vacaturesite. Wanneer er opdrachten zijn worden deze hier gepubliceerd en kun je er direct op reageren. Om algemeen je inteeresse kenbaar te maken hoef je niet te registreren, maar kun je je cv direct naar recruitment mailen.

In de interim pool van Ahold Delhaize worden nauwelijks opdrachten gepubliceerd.

PostNL interim

Publicatie van en reactie op interim opdrachten bij PostNL vindt plaats via de website interimbijpostnl.nl. Om te reageren op opdrachten (offerte uit te brengen) moet je een uitgebreid profiel aanmaken.

Er wordt gemiddeld een opdracht per maand gepubliceerd.

Dynamische aankoopsystemen organisaties

Overheidsorganisaties werken vaak met een zogenaamd Dynamisch aankoopsysteem. Dit is een soort ‘marktplaats’ waar aanvragen voor tijdelijke werknemers uitgezet worden voor aanbesteding en leveranciers en zzp’ers offerte kunnen uitbrengen. Als zzp’er moet je je in deze systemen registreren en toegelaten worden (als leverancier) om opdrachten te kunnen bekijken en daarop te reageren. Reageren op interim opdrachten bij de overheid is niet eenvoudig, maar deze systemen mag je als freelancer niet missen voor interessante en goed betaalde projecten bij de overheid. 

Dit zijn de marktplaatsen van (semi)-overheden die de meeste aanvragen voor interim opdrachten plaatsen:

Inhuurdesk Politie

Gezamenlijke inhuurdesk voor interim opdrachten van verschillende politie organisatie-onderdelen: Amsterdam, Den Haag, Landelijke Eenheid, Limburg, Midden-Nederland, Noord-Holland, Noord-Nederland, Oost-Brabant, Oost-Nederland, Rotterdam, Zeeland-West-Brabant, PDC, IV-organisatie, Staf korpsleiding en Politieacademie.

Je vind hier freelance opdrachten voor Inkoop, ICT, HRM en Projectmanagement.

Flex West-Brabant

Gezamenlijke inhuurdesk voor inhuur interim personeel van gemeentelijke overheden van West- Midden Brabant, zoals ABG Gemeenten, Bergen op Zoom, Breda, ICT WBW, Moerdijk, Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant, Oosterhout, Regio West-Brabant, Roosendaal en Hart van West-Brabant.

Externe Inzet Gemeente Amsterdam

Inhuurdesk voor Gemeente Amsterdam voor interim opdrachten in de vakgebieden Algemeen Management en Projectleiding, Bestuur, Advies en Beleid, Bouw- en Civieltechnisch, Communicatie en Marketing, Financieel en Economisch, Gezondheidszorg, Grondzaken en Gebiedsontwikkeling, HRM, ICT, Inkoop en Contractmanagement, Juridisch, Training en opleiding en Vastgoed- en Facility Management.

Inhuur gemeente Rotterdam

Gemeente Rotterdam publiceert een groot deel van haar inhuuropdrachten via het DAS externe inhuur. Zzp’ers en anderen die personeel verhuren of detacheren, kunnen zich aanmelden om te reageren op opdrachten.

Gemeente Utrecht

Gemeente Utrecht organiseert de tijdelijke inhuur van professionals via het Marktplein Inhuur Utrecht. Zzp’ers en leveranciers kunnen via het DAS offerte uitbrengen op opdrachten.

Inhuur Rijkswaterstaat

Inhuur door Rijkswaterstaat van project- en technisch personeel en adviesdiensten verloopt via het Dynamisch aankoopsysteem. Zzp’ers en leveranciers kunnen registreren om opdrachten te zien en daar op te reageren.

Flevoland huurt in

Flevolandhuurtin is de gezamenlijke inhuurdesk voor tijdelijk personeel van Gemeenten Almere, Dronten, Lelystad, Noordoostpolder, Urk, de omgevingsdienst en de Floriade Expo 2022. Registreer als zzp’er om opdrachten te bekijken en daar offerte op uit te brengen.

Talentenregio huurt in

Talentenregio is een samenwerkingsverband van 26 decentrale overheidsorganisaties, waaronder vooral gemeenten zoals Dalfsen, Deventer, Dronten, Hardenberg, Kampen, Meppel, Raalte en Zwolle.

Via de inhuurdesk kunnen zzp’ers opdrachten vinden en daarop reageren.

Werken in Noordoost Brabant

De gezamenlijke inhuurdesk voor interim opdrachten bij Provincie Noord-Brabant, gemeente Den Bosch, Meijerstad, Oss en diverse andere gemeenten en lokale overheden.

Nederlandse Spoorwegen (Inhuurdesk NS)

De NS huurt interim personeel in via de inhuurdesk NS. Als zzp’er of leverancier dien je te registreren om opdrachten te kunnen bekijken. en offerte uit te brengen. Naar technische / projectmanagement opdrachten zet de NS regelmatig ICT en marketing opdrachten uit.

Inhuurdesk Groene Hart

Met de inhuurdesk Groene Hart worden zelfstandige professionals en leveranciers de mogelijkheid geboden mee te dingen naar tijdelijke inhuuropdrachten van Gemeente Gouda en de Gemeente Waddinxveen. Zelfstandige professionals en leveranciers kunnen zich inschrijven en reageren op aanvragen.

Inhuur gemeente Amersfoort

Via de inhuurdesk Gemeente Amerfoort Huurt In worden opdrachten voor tijdelijk personeel uitgezet. Om te reageren en de opdrachten te kunnen zien moet je als zzp’er geregistreerd en toegelaten zijn.

Inhuur Werken in Gelderland

Op de pagina inhuur van Werken in Gelderland zijn alle interim opdrachten te vinden van 90+ aangesloten overheidsorganisaties, waaronder Kadaster, Gemeenten Nijmegen, Ede en Apeldoorn.

Om offerte uit te kunnen brengen op deze interim opdrachten dien je als zzp’er te registreren en toegelaten te worden.

Freelance opdrachten van Werken in Gelderland, zoals van Kadaster en VNG Realisatie vind je soms op 3lance.

Freelance netwerken / netwerkorganisaties

Freelancers zijn soms verenigd in netwerken of netwerkorganisaties. In deze netwerken worden ondernemerszaken, zoals het verkrijgen van opdrachten, marketing en administratie collectief uitgevoerd. Als freelancer kun je je tegen vergoeding of betaling aansluiten bij het collectief tegen een vergoeding. In ruil daarvoor word acquisitie en administratie ‘gemeenschappelijk’ uitgevoerd. Op de websites vind je niet direct opdrachten, maar de netwerken kunnen vaak bijdragen in het verkrijgen van opdrachten.

SalesMarketingGroup

Freelance netwerk voor freelance sales en marketing professionals.

The Future Group

Organisatie van maatschappen voor freelance IT professionals.