Zoek je naar het antwoord op de vraag wat precies het verschil is tussen freelance, interim, en zzp? Wij laten je zien dat er niet heel veel verschil is, maar dat het wel belangrijk is om de juiste termen voor jouw vak(gebied) te gebruiken om opdrachten te vinden en om zelf gevonden te worden.

Wat betekent zzp, interim en freelance?

Afbeelding van Ivanhoe boek. De grondlegging voor free lance.
Ivanhoe koos voor free lance
 • Zzp betekent zelfstandige zonder personeel. Een zelfstandig ondernemer is iemand die volledig zelfstandig een bedrijf heeft. Dit bedrijf kan een eenmanszaak of een Besloten Vennootschap (BV) zijn.
  Een zzp’er kan veel verschillende bedrijfsactiviteiten hebben. Een zzp’er kan producten verkopen of diensten of werkzaamheden verrichten voor consumenten en / of bedrijven. 
 • Interim is tijdelijke waarneming van een functie of tijdelijke uitvoering van werkzaamheden (voor of bij een bedrijf).
  Interim werkzaamheden voor bedrijven worden soms door zzp’ers verricht, maar vaak ook door medewerkers van bedrijven via inlening of detachering of een andere constructie. 
 • Freelance is een van oorsprong Engelse term (Ivanhoe!) waarmee iemand aangeduid wordt die werkzaamheden beschikbaar stelt voor vergoeding. 

Je kunt freelance werkzaamheden aanbieden zonder zzp’er te zijn, maar in het reguliere gebruik is een freelancer een zelfstandig ondernemer die zelf werkzaamheden verricht voor bedrijven.

Noem je jezelf freelancer, interimmer of zzp’er?

In essentie maakt het niet uit of je jezelf freelancer, interimmer of zzp’er noemt voor de belastingdienst, Kamer van Koophandel of je vrienden of familie. 

Voor bedrijven die op zoek zijn naar professionals die tijdelijk ingehuurd kunnen worden kan het echter wel verschil maken. De termen worden verschillend gebruikt afhankelijk van het bedrijf, de functie of werkzaamheden, het vakgebied en de mogelijke contractvormen. Dit kan van invloed zijn op jouw succes in je zoektocht naar opdrachten of je eigen vindbaarheid.

Wanneer gebruiken bedrijven zzp, interim of freelance?

Er is geen heersende definitie of gebruik van de terminologie voor freelance, interim, zzp en tijdelijk. Het gebruik verschilt erg tussen bedrijven, branches en vakgebieden.

Bekijken wij freelance opdrachten dan zien we de volgende trends:

 • Interim opdrachten vaak staat niet gelijk aan opdrachten voor zzp’ers of freelancers. In interim vacatures staat (steeds vaker) expliciet vermeld dat iemand in loondienst moet zijn. 
 • Interim wordt vooral gebruikt voor management en projectmatige functies waarin coördinatie van werkzaamheden gevraagd wordt. En in de vakgebieden finance, hr, recruitment en marketing.
 • Freelance wordt vooral gebruikt voor uitvoerende werkzaamheden / functies en in vakgebieden ICT, digital en communicatie.
 • Zzp’ers worden door bedrijven vooral gezocht voor uitvoerende werkzaamheden in zorg, bouw, techniek en transport.

Afhankelijk van jouw specialisme en vakgebied zal het gebruik van freelance, interim of zzp verschillende resultaten opleveren wanneer je zoekt naar vacatures voor opdrachten. En hetzelfde geldt voor recruiters die freelancers, interimmers of zzp’ers zoeken voor die bedrijven en daarmee de vindbaarheid van jouw cv, LinkedIn profiel of website.

Ben je lasser dan zal een Google of LinkedIn zoekopdracht naar Interim opdrachten bouw, zorg of techniek niet de beste resultaten opleveren. Je kunt beter zoeken naar zzp vacatures in jouw vakgebied. Ook zal zelden iemand op zoek gaan naar een interim loodgieter of timmerman.

Als manager in de zorg daarentegen zal je juist het meeste resultaat krijgen als je zoekt naar interim opdrachten. En in de ICT heeft men het vooral over freelance opdrachten, terwijl communicatie weer meer neigt naar interim. Freelance developers worden vaker gezocht dan interim developers, maar interim communicatie-adviseurs vaker dan freelance.

Er is eigenlijk dus geen peil op te trekken, er is geen echt verschil tussen freelance, interim en zzp, maar bedrijven hanteren de begrippen wel verschillend. Onderzoek door naar opdrachten en vacatures te zoeken en profielen van concullega’s te bekijken wat het meest gebruikelijk is en gebruik deze terminologie ook.

Freelance opdrachten op 3lance

Op 3lance kiezen we voor ‘freelance opdrachten’, omdat we vinden dat deze term de lading het beste dekt voor onze doelgroepen, freelancers en bedrijven. ‘Interim’ zal je tussen deze opdrachten ook regelmatig vinden, maar zoeken naar ‘zzp vacatures’ zal hier weinig opleveren.